Lasse Männistö Ajatuksia yhteiskunnasta ja sen liepeiltä.

150 allekirjoitusta minuutissa – Maailma on digitaalinen

Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta käyttää internetiä. Seitsemäsosa koko ihmiskunnasta pitää toisiinsa yhteyttä Facebookin välityksellä. Reaaliaikaisesta tiedon ja ajatusten välityksestä on tullut globaalia arkipäivää. Globaali datan määrä on kymmenessä vuodessa yli 200-kertaistunut ja 90 % tästä on syntynyt viimeisten kahden vuoden aikana.

Digitaalinen maailma ja sen kehitys ei ole vain liikkuvia bittejä tai euroja. Ihmiset, vauvoista vaareihin, leikkivät, pelaavat, viettävät aikaa, rakastuvat, vihaavat ja käyvät kauppaa verkon välityksellä. Myös demokratia ja osallistuminen muuttuu – tänään lanseerattu kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista on kerännyt satoja digitaalisia allekirjoituksia minuutissa koko päivän.

Tiedonvälityksen nopeutuessa ja tiedon määrän räjähdysmäisesti kasvaessa siis tavat käsitellä tietoa ovat muuttuneet ja tulevat muuttumaan edelleen. Tästä on nimenomaan kyse digitaloudessa. Tiedon jyvät linkittyvät toisiinsa tehokkaasti luoden suunnattomat mahdollisuudet entistä monimutkaisempia virtuaalisia prosesseja.

Euroopan laajuisten digitaalisten sisämarkkinoiden taloudellinen potentiaali on valtava: 500 miljardia euroa, 4 % kasvu EU:n BKT:ssä vuoteen 2020 mennessä. Potentiaali on merkittävä varsinkin Suomelle huomioiden taustaamme tietoyhteiskunnan pioneerina. Siksi asia on otettava vakavasti ja siihen on reagoitava. Reagoinnin on ennen kaikkea oltava nopeaa, sillä digitaalinen murros ei odota. Se tapahtuu reaaliaikaisesti kiihtyvällä voimalla.

Kansainvälisesti ajateltuna Eurooppa ja etenkin Pohjoismaat ovat digitaalisen talouden kannalta houkuttelevia. Meillä on vakaa yhteiskunta, ilmasto ja korkean tason osaamista. Vahvuuksistamme huolimatta YouTube, Google ja Facebook sekä monet muut maailmaa mullistavat palvelut ovat kotoisin ison lätäkön toiselta puolelta.

Kysymys kuuluukin: Miksi näin on ja ennen kaikkea mitä tulisi tehdä?

Euroopan laajuisesti ajatellen suurimman esteen kehitykselle luo pirstaleinen ja äärettömän hidas päätöksentekojärjestelmä. Digitaaliset palvelut perustuvat ennen kaikkea massaan ja skaalautuvuuteen, joten toimiakseen tehokkaimmalla mahdollisella tavalla digitaaliset markkinat tarvitsevat yhdenmukaisen toimintaympäristön. Tarvitaan siis yhdet pelisäännöt 27 maan alueelle.

Samoin Suomessa lainsäädäntö jarruttaa monella kohtaa digitaalisuuden leviämistä.

Tekijänoikeuslainsäädäntö hidastaa melkeinpä äärettömän nopeaan informaation siirtämiseen ja lähes rajattomaan varastointimahdollisuuteen rajaavaa kehitystä ja taloudellista hyödyntämistä. Ensimmäinen askel oikeaan suuntaan olisi aikansa eläneen ja laitepohjaisen hyvitysmaksun korvaaminen esimerkiksi kalastusluvan tapaan toteutettavalla käyttäjälisenssillä. Lisenssi antaisi kuluttajalle mahdollisuuden teosten kopioimiseen omaan käyttöön ja omien teosmuunnelmien ja sovitusten pienimuotoisen levittämisen. Lisenssi voisi myös vapauttaa vastuusta, jos on pienimuotoisesti tai vahingossa ladannut tekijänoikeussuojattuja tiedostoja – ammattimaista troolausta kalastuslupa ei tietenkään tekisi sallituksi.

Myös vasta toimintaansa aloittavien yritysten kynnystä edetä digitaalisille markkinoille on madallettava poistamalla niiltä lupabyrokratiaa ja velvoitteita. Tämä tapahtuu esimerkiksi asettamalla tekijänoikeuskorvausten maksuvelvollisuuden alkamiselle 8500 euron liikevaihtoraja. Tällainen on jo arvonlisäveron osalta olemassa.

Edellä mainittujen lisäksi on olemassa myös monia muita keinoja vauhdittaa digitaalisen talouden kehitystä, aina julkisen datan avaamisesta ja yhdenmukaisesta arvonlisäverotuksesta fyysisten ja digitaalisten tuotteiden osalta aina rahankeräyslain uudistamiseen.

Digitaalisten markkinoiden nykytilasta ja sitä parantavista toimenpidesuosituksista voit lukea lisää kirjoittamastamme ja tänään julkaistusta raportista: Maailma Digitaalisessa Murroksessa.

Suomella on kaikki mahdollisuudet olla digitaalisen kehityksen kärkimaa jatkossakin. Kunhan meillä riittää uskallamme tehdä tämän vaatimia rohkeita ratkaisuja. Ne eivät nimittäin edes maksa mitään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Alexius Manfelt

Lasse, teit lakialoitteen eduskunnassa, valitettavasti se ei mennyt lävitse. Nyt kun kansa on rynnännyt jopa ennätysmäsesti kannatamaan aloitetta ja jopa tukkinut osittain linjatkin, niin saat balsamia haavoihisi. Kiitos sinulle lakialoitteestasi. Nyt ehkä kansan ääni ratkaisee!

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Siis päätöksenteonkin on muututtava ja kansanedustajalaitos lakkautettava.

Matias Härkönen

Kun nyt ollaan digitaalisia, niin tekisitkö aloitteen jotta saataisiin sähköinen äänestys käyttöön?

Se on helppo toteuttaa ja turvallista.

Markku Gröndahl

En vielä.
Jos syitä kyselet miksei;
vastaan
Suomi ei tällä etelä/pohjoinen,Pääkaupunkiseutu/muut ole siihen vielä valmis.
Ennenkaikkea ikääntyvän Suomen vaaleihin osallistuvien kynnys äänestämiseen tulisi taata.
Sitten kun HE sen haluavat=HALUAVAT
Arvostan vanhempia ihmisiä,jotka kyseenalaistavat kaiken mobiilitekemisen.
Seuraava kansalaisaloite eläkeläisille,joilla ei ole mahdollisuutta sanoa mielipiteitään minkään vempaimen kautta.
Keskutelukumppaneita tarvitaan, menemällä edes kerran vuodessa yksinäisen vanhuksen luo,jututtamalla ja tapaamalla heitä jatkossakin.Muutenkin kuin nimiä keräämällä.Siinä aloitetta kerrakseen.

Ahti Pontinen

Koko maailma Ei ole digitaalinen. Meidän paremmin tuntema maailma on ja vahvasti onkin. Silti puolet maaikmasta on ihan TOISTA.
Huomioitavaa on,myös, että hyvin suuri osa internetin käyttäjistä käyttää sitä ihan peukalo keskellä kämmentä ja ymmärtämättä ja tai ymmärtämällä väärin.

Se mitä Jarmo Nahkamäki toi esille: "Siis päätöksenteonkin on muututtava ja kansanedustajalaitos lakkautettava."
Aivan loistavaa! Jos vihdoinkin saataisiin kykynevät ja taidot osaavat suosittujen tilalle.

Toivottavasti homma ei vaan mene kuitenkaan siihen, että kaikki "päättävät" homma tyhmenee silloin entisestään. Kansanvalta ihan oikeesti suorana olis hirveintä mitä kehitykselle voisi tapahtua. No voisi se toki olla parempi kuin nykyinen;)

Kaikkihan vastustavat muutosta ja suurin osa aina. Kaikki puolustaisivat saavutettuja etujaan. Eläkeläiset veisivät nuorilta rahat joukkovoimallaan jne...olisi todella enemmistön diktaduuri.Eli tyhmien?

Suomi ei muuten todellakaan ole enää ykkösmaita digitaalisuudessa tai yleisesti näihin asioihin liittyvissä asioissa. Ulkokautta on ajettu LUJAA ohi.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Männistö kirjoitti:
"Suomella on kaikki mahdollisuudet olla digitaalisen kehityksen kärkimaa jatkossakin. Kunhan meillä riittää uskallamme tehdä tämän vaatimia rohkeita ratkaisuja. Ne eivät nimittäin edes maksa mitään."

Vai ei maksa? Kyllä minä ainakin jouduin maksamaan digiboxista / digitelevisiostani.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Kansainvälisesti ajateltuna Eurooppa ja etenkin Pohjoismaat ovat digitaalisen talouden kannalta houkuttelevia."

Tuota digihaihattelua blogi edustaa. Eipä silti, jos siitä tulee hyötyä, kuten vähän tuleekin,- on se hyvä.

Blogistille, joka on pesunkestävä kokoomukselainen sanon pari asiaa. Toinen liittyen, toinen ei:

Jonkun Jumal'auta on tässä maassa tehtävä oikeatkin työt, kuten vaikkapa perunanosto, ja metsätyöt.
Teidän mokoomuslaisten pitäisi joskus edes teeskennellä perehtyvänne niihin... No, niin te kyllä teettekin....Teeskentelävästi.

Sitten... Päivitä tuo viekas avattaresi hieman vähemmän viekkaaseen ilmeeseen, mä kärsin siitä.

Markku Ollikainen

Ihmiset eivät ole digitaalisia vaan "analogisia". He haluavat kavereikseen ihan tavallisia ihmisiä ilman kännyä tai konetta välissä.

Laitteistuminen on yksi nykyajan suurimpia vitsauksia, koska se muovaa laitteet ihmisten identiteetin osaksi, ihmissuhteiden välineeksikin. Ihmisestä tulee jonkintasoinen biologinen robotti. Älykäs, mutta koneihminen.
Siellä missä kaupungistuminen, laitteistuminen, tiedonvälityksen virta ja niillä aikaansaatava kiire huumaavat ihmisiä, todellisuuteen perustuva realismi jää jalkoihin. Kiire on modernia huumeenottoa, jolla aivotilavuus panee liikkeelle oopium-johdannaisia.
Ihmisistä kasvaa mielestään energisiä työohjuksia, mutta todellisuudessa jo lastentarhasta lähtien epäluonnollisesta ylivirityksestä, ylivilkkaudesta kärsiviä teknologisia huumeriippuvaisia.
Näin synnytetty elämäntapasairaus näkyy huonossa suunnassa syrjäytymisenä, ihmissuhdevaikeuksina ja muina modernin elämän ongelmina. Ja toisilla, niillä menestyneemmillä, modernin maailman kasvateilla mm. ylivirittyneenä suomalaisena yhteiskuntakeskusteluna.

Ihminen on tarkoitettu elämään yhteydessä luontoon, toisiin ihmisiin ja ihan rauhassa ilman kiirettä niin, että ehtii ajatella ja harkita asioita eri puolilta ennen kuin tekee jotakin. Kiire on pahasta. Mm. itämaisen ajattelun piirissä kiire kuvataan sydämen menettämisen syynä.

Heikki Knookala

Kelpaako suora demokratia homolaissa, vai kelpaako suora demokratia missä vain? Jos tämä on suoran demokratian hintalappu, niin olkoon. Nyt sitten vain eduskuntaa pienentämään isolla kädellä. Ehkä 30 edustajaa riittää tekemään päätöksiä kansanäänestyksen pelossa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Jäitä hattuun. Luuppivahvistus saattaa näissä digiajan kytkennöissä olla liian suuri.

Lauri Korhonen

Vaan kuinka monta allekirjoitusta minuutissa tulisikaan mikäli miinusäänien antaminen olisi mahdollista.

Siinä seikka jota moni joutuu eduskunnassakin miettimään.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tässä suuntaa antava vastaus kysymykseesi. Adressi on aloitettu 9.12.2012

http://www.adressit.com/avioliitto_on_naisen_ja_mi...

Minuutissa on tainnut tulla semmoinen 0,001 ääntä

Lauri Korhonen

Ehkä vastauksesi riittää eduskunnassakin.

Käyttäjän VivianLaukka kuva
Vivian Laukka

http://www.buzzfeed.com/mjs538/portraits-of-gay-co...

Kyllä minä luulen, että ihminen joka ei Rakkautta tunne olisi valmis kieltämään näiden kaikkien onnellisten ihmisten onnen.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Samalla logiikalla muidenkin aloittelevien yhtiöiden pitäisi saada ilmaiseksi kaikki tarvittava, esim välineistö, tilat, koneet ja työvoimakin. Miksi digitaalisuuteen ja immateriaaliseen aineistoon keskittyvä tuotanto olisi erityisasemassa?

Hienoa oikeistolais-populistista logiikkaa!

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tulin juuri reaalimaailmasta (terveiset sieltä!) digimaailmaan. Tavattuani 50 ikäihmistä/eläkeläistä pienen luentokonsertin ja kahvin merkeissä jaksan taas silmäillä tätä lättäruutua... ;-)

Toimituksen poiminnat