Lasse Männistö Ajatuksia yhteiskunnasta ja sen liepeiltä.

Kannustetaan kasvuun

Lakiesitykset t&k-kannustimesta ja bisnesenkelikannustimesta ovat vihdoin julkisia ja tulevat eduskunnan käsittelyyn tänään. Uskon ja toivon, että näiden verokannustimien myötä t&k-toiminta ja riskirahoituksen markkinat saavat Suomessa vauhtia. Kannustimet tekevät yrityksistä ja sijoittajista aktiivisia päätöksentekijöitä ja tältä osin muutos aiempaan virkamies- ja virastovetoiseen innovaatiopolitiikkaan on selvä. Polttopisteeseen on nyt asetettu kasvun tavoittelu - tämä on mielestäni hyvä valinta. Etenkin bisnesenkelikannustimessa aktiivinen vaikuttaminen on tuottanut tulosta: Lausunnoilla olleesta lakiluonnoksesta poistettiin pahimmat kritiikin kohdat, kuten vaatimus vähintään 20% osakeosuudesta sekä kannustimen automaattinen palautuminen valtiolle 8 vuoden jälkeen. Lisäksi valtion tukien kasautumissäännöstä helpotettiin ja jatkosijoitukset tehtiin mahdollisiksi. Lopputulokseen voi olla tyytyväinen, vaikka toki aina löytyisi lopullisista luonnoksistakin pieniä viilaamisen kohtia. Kuitenkin on syytä lausua kiitokset hallitukselle kokonaisuutena erittän hyvistä esityksistä ja siitä, että asia saadaan vihdoin kirjoihin ja kansiin. On kuitenkin hieman ikävää, että aikataulut viritettiin VM:n ja valtioneuvoston toimesta niin tiukoiksi, että asiallinen ja kunnollinen kuuleminen ja asian monimutkaisuuden edellyttämä käsittely eduskunnan valiokunnassa on hyvin vaikeaa. Lait joudutaan siis vetämään läpi todella nopealla menettelyllä jos ja kun ne halutaan saada voimaan ensi vuoden alusta. Joka tapauksessa hienoa, että asia toteutuu! Lakiesitykset löytyvät täältä: https://www.dropbox.com/s/anrf1ck430i4r2s/Tk%20ja%20bisnesenkelilait.pdf

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Olenko ainoa, jonka mielestä nopealla käsittelyaikataululla pyritään lähinnä siihen, ettei kansanedustajilla olisi aikaa huomata, että esityksessä olisi jotakin mätää, ks. myös:

http://mikkonummelin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1147...

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

Mitä mieltä olet väitteistä joiden mukaan kannustimet lisäävät byrokratiaa ja veronkiertoa? http://edistyspuolue.fi/lehdistotiedote-hallitukse...

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Olen tässä samaa mieltä. Esitykset ovat tällaisesta syystä myös Piraattipuolueenkin nykyisen ohjelman vastaisia.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Mitä hyötyä on kasvusta, kun kasvun tulokset lahjoitetaan kreikkalaisille oliiviöljyn tuottajille ja italialaisille makaronin reikien poraajille?

Käyttäjän mikkosavelius kuva
Mikko Savelius

Hyvä että edes jotain tehdään talouskasvun eteen. Luonnollisesti harmittaa, että selkeämpää ja tehokkaampaa olisi karsia nykyistä ylisuurta julkista sektoria sekä alentaa pääomaan ja palkkaan kohdistuvia veroja.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Julkinen sektorimme, Savelius, ei ole lainkaan liian suuri silloin kun rahaa riittää annettavaksi muille maille.

Toimituksen poiminnat