Lasse Männistö Ajatuksia yhteiskunnasta ja sen liepeiltä.

Härifrån tvättas

Eilisestä alkaen kaupungissa on kohistu HIFK:n hankkeesta. Tämä oli odotettavissa – sellaista päivää ei ole eikä tule, että yksityisen toimijan yksityisellä rahalla ehdottama hanke ei herättäisi kaupungissa voimakkaita tunteita.

Suurilta ylilyönneiltä on kuitenkin onneksi vältytty. Mitä nyt Helsingin Sanomat hieman lietsoo kiistaa asiassa, jossa itse kommenttien pohjalta päättäjät tuntuvat olevan lähtökohdissaan poikkeuksellisen yhdenmielisiä.

Useimpien kommentoijien tunnelmat voisi tiivistää lauseeseen: “Hienoa, että esitetään, mutta katsotaanhan nyt.”

Olen itse todennut, että minusta hanke on mielenkiintoinen ja se voi olla hieno mahdollisuus Helsingille. Samaan hengenvetoon olen todennut, että ennen lopullisia näkemyksiä on kaupungin syytä toteuttaa kokonaistarkastelu Eläintarhan alueesta. Tätä tehdään parasta aikaa ja suunnitelma valmistuu maaliskuussa 2013. Kokonaistarkastelun pohjalta selviää, missä valossa hallihanke näyttäytyy kaupungin näkökulmasta. Joka tapauksessa hanke vaatii monien palasten ja esiin nousevien intressien yhteensovittamista, mutta tätä vaatii toki jokainen suuri hanke.

Miksi sitten olen suhtautunut asiaan lähtökohtaisen positiivisesti?

Kolmesta syystä.

1. Hanke toisi mukanaan paljon kaupunkiin erilaisia toimintoja, palveluita ja elämänmenoa. Mukana olisi jäähallin lisäksi palveluja aina ruokamarketista ja spahan ja asunnoista hotelliin. Ja nämä kaikki vieläpä Töölössä. Sivuuttaa ei myöskään sovi HIFK:n tarvetta uudelle ja modernille jääkiekkohallille.

2. Hanke olisi, nykysuunnitelmien mukaan, 300-400 miljoonan euron yksityinen investointi. Hanke työllistäisi niin rakentamisen aikana kuin aikanaan toimintojensakin kautta monia. Arvioiden mukaan se kerryttäisi vuosittain verotuloja niin valtiolle kuin kaupungillekin kymmeniä miljoonia euroja.

3. Suunnitelmassa ja ympäröivässä ympäristössä on paljon synergiaa. Hanke toisi paitsi jääurheilun ja erilaiset hallitapahtumat erinomaisten julkisen liikenteen yhteyksien varrelle, synnyttäisi se synergiaa myös Olympiastadionin, Oopperan, Futisstadionin ja Urheiluhallin kanssa. Nykyisellään kaupunkitila on parkkipaikkoina – niitä syntyisi paljon lisää ja maan alle. Tilalle saataisiin toiminnallisesti mielenkiintoinen kokonaisuus.

Peruspositiivisesta lähtökohdastani huolimatta totean itsekin, että “katsotaanhan nyt”. Asiassa ei ole syytä hätäillä, mutta ei myöskään kannata tyrmätä suunnitelmia kevyin perustein.

Meillä on jo liian monta esimerkkiä siitä, että jonkun mainitessa sanan “yksityinen sijoittaja” löytyy hankkeen alasampujia sieltä, täältä ja tuolta. Tämä on typerää – ellemme sitten ehdoin tahdoin halua tilanteeseen, jossa yksikään yksityinen toimija ei halua Helsinkiin mitään kaavailla. Minä en halua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Helsingissä on eilisen jälkeen koettu kollektiivinen orgasmi Hifk:n julkistaessa hallihankkeensa.

Hanke väitetään rahoitettavan pelkästään yksityisillä varoilla.

Tuo on luonnollista, koska kokoomuksen tekemisssä veroratkaisuissa aikaisemmin yhteiseen käyttöön tulleet varat on ujutettu ykstyisiin taskuihin.

Kyllä ne valtion vähistä varoista tulevat silti ruikuttamaan osansa.

Anteeksi vain, mutta Helsinki ei ole niin suuri kaupunki, että se ongelmitta kykenee elättämään kahta 11.000-12.000 henkeä vetävää hallia.

Tuo hanke vaikuttaa suoraan sanottuna pähkähullulta.

Hallit kilpailevat rajusti tapahtumista. Kun toisessa on tapahtuma, seisoo toinen hampurilaismyynnin varassa, joita niistä saa kuulemma 24h/vrk.

Tampereen tulevalle keskusareenalle uutinen on hyvä, ja hyväksi tekee se, että se tulee tapahtumissa kilpailjaksi molemmille halleille,- ja sijaintinsa perusteella palvelee muuta maata ylivoimaisesti paremmin.

Minä olen sanonut, ettei sadan metrin matkalla voi olla viittä kenkäkauppaa, että kaikki menestyisivät.

Ei myöskään H:gin kokoisessa kaupungissa voi olla kolmea suurta jääkiekon käyttöön tarkoitettua hallia oheistoimintoineen, että kaikki pärjäisivät.

Käyttäjän HannuSskilahti kuva
Hannu Sääskilahti

Nykyinen jäähalli olisi samalla tarkoitus ottaa nykyistä laajemmin muiden lajejen ja tapahtumien käyttöön. Tarkoitus ei ole pitää kahta "jäähallia" käytössä ihan vierekkäin. Viimeksi lauantaina olin jäähallilla katsomassa nyrkkeilyä kun Areenalla oli konsertti.

Ihmettelen suuresti jos Tampereen hallilla joskus esiintyy joku varteenotettava artisti joka ei ole Helsingissä jo esiintynyt. Yleensä kuin nuo hallit ei palvele maata vain ihmisiä, laske siitä hallista 100km säteellä asukasmäärä niin Helsingissä riittää taatusti käyttöä useammalle hallille.

Vähän on vaikee ymmärtää hirveetä porua rahasta kun tätä nyt ei ole tarkoitus verorahoilla toteuttaa. Ei ihan vastaavia mutta suuren luokan projekteja taataan koko ajan Finnveran kautta. Esim. Risteiliän teko tuo töitä jokusen vuoden mutta riskit ulottuvat yli kymmenen vuoden päähän. Vaikka Gardenin rakentaisikin Virolaiset ja Puolalaiset on selvää että tämmöinen projekti pitkällä tähtäimellä työllistää suomalaisia paljon enemmän kuin moni Finnveran takaama projekti.

Kalle Kuusivuori

Polakkeja ja slaaveja se työllistäisi, ja veisi paljon kaivatut eurot elvyttämään muita maita.

Mutta kiristähän tuota kravattiasi, kohta se on niin kireällä, että happi ei enää kulje aivoihin. Mutta sehän helpottaisi kirjoittamista.

Käyttäjän henrimikkonen kuva
Henri Mikkonen

Yksityinen sijoittaja on vain ja ainoastaan hyvä juttu. Valitettavasti sellaista sijoittajaa ei Suomesta löydy, jolla olisi lyödä tällaiseen projektiin 400 miljoonaa riihikuivaa rahaa kiinni. Sellaisia rahoja ei yksinkertaisesti ole kenelläkään.

Minusta on ihan päivänselvää, että suurin osa tuosta 400 miljoonasta on laskettu kuitattavan kaavoitushyödyllä. Eli kun siinä nyt on parkkipaikka ja jatkossa halli+liiketiloja+asuntoja, niin kaikki rakennusoikeusneliöt lasketaan hallihankkeen ansioksi, vaikka oikeasti se kyllä kuuluu kaupungille niin kuin maapohjakin. Eli lähtökohta on että tontti saadaan käytännössä ilmaiseksi ja vielä lisäksi voidaan myydä kalliit rakennusoikeudet gryndereille.

Luin joskus aikanaan Ari Mennanderin kirjoittaman kirjan Hartwall Areenan synnystä. Jos muistan oikein, niin 200-300 miljoonan markan hallihankkeessa Hjalliksen ja kumppaneiden omaa rahaa oli kiinni max 20 miljoonaa markkaa. Loput saatiin valtiolta, kaupungilta, aitiomyynnistä ja valtion/kaupungin takaamista lainoista. Pitäisi tarkastaa miten asia todellisuudessa meni, mutta lähtökohta oli kyllä se ettei omaa rahaa ollut kiinni kuin pienenpieni osa kokonaiskustannuksista.

Rahamiehet eivät tee rahaa omalla rahallaan vaan aina muiden rahalla. Siksi näihin 400 miljoonan yksityisrahoituksiin kannattaa suhtautua terveen skeptisesti.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Männistö on 100% oikeassa siinä, että tällaiset hankkeet tehdään aina yksityisellä rahalla, mutta hankkeen rahoittajina sekä voittojen kerääjinä on sijoittajat. Juu, tavallinen kuluttaja sen hallin tässäkin tapauksessa maksaa palkastaan käyttämällä palveluja ja vaikka halli tekisi konkurssin, niin silloinkin tavallinen tallaaja on maksumiehenä.

Kokoomus ja EK osaavat hienosti pukea tällaiset hankkeet tavallisen kansalaisen ymmärryksen ulottumattomiin.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Tämä taitaa olla näitä ns. paroni von Műnchausenin hankkeita.

Guggenheimin mentyä ”puihin” on nyt löydetty uutta kivaa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Paroni_von_M%C3%BCnch...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Aivan käsittämätöntä, ettei tätä ole jo aikaisemmin keksitty !

Saadaan samalla oopperaan enemmän väkeä.

Eetvartti Ylähumppila

Onko tuossa hinnassa mukana tiestön muuttaminen palvelemaan tuon huvikeskuksen tarpeita? Hesarin ja manskun risteys on muutenkin yksi vilkkaimmista risteyksistä, josta kautta luovitaan mm. Paavalin kirkon suunnasta länsisatamaan ja lauttasaareen. Tuo risteys on jo nyt sikatukossa iltapäivisin. Lyödään siihen niskaan vielä matsiin liikennöivät parit turistibussit, autot ja jalankulkjat, niin voidaan saada myös manskulla sellainen suma aikaan, joka riittää ruskeasuolle asti, väittäisimpä. Siihen halliin kai mahtuisi enemmän katsojia, kuin jäähalliin (?) eli onko se sitten mitenkään toteutettavissa, ellei sinne rakenneta omaa moottoritietä?

Eikö mm. Helsinki - Vantaan lentokentän läheisyydessä ole lääniä tuollaiselle? Kohta sinne menee jo junakin, ja on enemmän tilaa levittää kunnon rampit ja tilavat käytävät. Jos ihan tällee Helsinkissä syntyneen maalaisjärjellä ajattelee?

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Kerrankin voin olla Lasse Männistön kanssa samaa mieltä. Nyt on selvitettävä kunnolla Helsinki Gardenin kaikki puolet. Idea ja hanke vaikuttaa nyt erittäin hyvältä. Ehkäpä jopa niin hyvältä, että sen kaatajia löytyy pilvin pimein.

Vvastustan ehdottomasti Lasse Männikön ajamia korkeita pilvenpiirtäjiä minne tahansa Helsinkiin. Nämä "ideat" ovat ties mistä.

Jorma Kassinen

Jäähallihan tyrmätään tietenkin heti alkumetreillä.
Siellä haluavat ihmiset käydä, ei sellainen sovi.

Siihen tontille pitää saada joku sosialistisen Suomen saavutusten muistopuisto tai vaihtoehtoisesti museo jossa kukaan ei käy.
Ja tietenkin 110% puhtain ja rehellisin julkisin varoin rakennettuna ja ylläpidettynä.
Etteivät epämääräiset liikemiehet ja yrittäjät pääse hyötymään.

Jättömaakin on parempi jos julkiset rahat eivät riitä

Näin se meillä menee.
:D

Käyttäjän SeppoHonkanen kuva
Seppo Honkanen

Männistö perustelee Töölön konglomeraatin sijaintia mm. Pisara-asemalla , jonka toteutuminen on harvinaisen epävarmaa. Parina iltana viikossa tapahtuvat massatapahtumat eivät mitenkään elätä raskasta rata-asemaa. Jollei reipas 10 minuutin kävely Rautatieasemalta urheilijaporukalle maistu, aina voi käyttää jotain neljästä Hesarin risteykseen menevää raitiovaunulinjaa.

Muuten ei pahaa sanaa PES-arkkitehtien (ent. Pekka Salminen & Poika) illuusiosta Mäntymäen parkkipaikalle. Toimisto on viime vuosina päässyt Kiinan laajeneville markkinoille, jonne suhteellisuudentajukin näyttää jääneen. 15-kerroksisen kerrostalon korkuinen, Linnanmäeltä aiheensa lainannut vuoristorata ei oikein istu funktionalismin merkkirakennusten, Kisahallin ja Olympiastadionin mittakaavaan.

Kadun toisella puolella sijaitseva Oopperatalokin, - vaikkei olekaan mikään modernin arkkitehtuurin skaalatikku (tuo mieleen lähinnä ylisuuren kirkonkylän kansakoulun), - edustaa sentään kulttuurihierarkiassa hiukka ylevämpää tasoa kuin kaukalossa tapahtuva vapaapaini. Sen pitäisi näkyä myös kaupunkikuvassa, kuka voisi kuvitella lätkähallin Concorde-aukiolle.

Lätkähalli sinänsä sopii maan alle, se ei kaipaa luonnonvaloa ja mölyt jäävät sisätiloihin. Julkisivuarkkitehtuurikin pääsee parhaiten oikeuksiinsa. Sen sijaan kylpylä maan alla on pimeä ajatus. Kylpylään meno on kokonaisvaltainen kokemus, jonka täytyy hivellä kaikkia aisteja, sen ymmärsivät jo muinaiset roomalaiset. Kylpylässä tulee olla luonnonvaloa, merenrantakaupungin kylpylästä myös merinäköala. Ihanteellinen paikka on Töölön Taivallahti Hesperian Esplanadin päätteenä. Siellä voisi kesäisin ottaa hiekkarannalla aurinkokylpyjä ja pulahtaa mereekin. Illalla voi ihailla auringonlaskua Seurasaaren selällä.

Tämä tietenkin sillä ehdolla, että Töölö-seura myöntää rakennusluvan.

Töölössä on kuitenkin jo kaikki herkut Oopperasta alkoholistien asuntoloihin. Tuskin he enää kaipaavat HIFK:n kannattajia matsin jälkeen Eliten baariin möykkäämään. Miksemme sijoittaisi lätkähallia Itä-Helsinkiin, jossa suuri osa lajia seuraavasta alaluokasta asuu. Sijaitseehan Bluesin hallikin Espoossa.

Itäkeskuksessa olisi tonttikin valmiina. Itäväylän ja Kehä I:n risteystä on taas suunniteltu uusiksi. Sen päällehän sopisi lätkähalli kuin nakki silmään. Risteys peittyisi hallin alle ja kevyen liikenteen yhteydet järjestyisivät luontevasti. Pyöreä halli sopisi muodoltaankin Itiksen viimeisimmän ovaalin laajennuksen viereen. Teknisesti ratkaisu olisi tuskin kummoisempi, kuin tamperelaisten hallihanke radan päälle.

Hallille voisi antaa ilmaisen tontin sillä ehdolla, että se ottaa osaa risteyksen kustannuksiin. Näinhän toimittiin Kampissakin. Kokkila sai tontin kun suostui rakentamaan kaupungille bussiterminaalit, eikä huonoa diiliä tehnytkään.

Parkkipaikat ovat jo valmiina nykyisessä kauppakeskuksessa, joiden hallit huutavat tyhjyyttään arki-iltaisin, niitä voi vuorokäyttää lätkäjengin kanssa. Sitä paitsi, metromatka keskustasta kestää vartin.

Jäähalli voisi aloittaa Itäkeskuksen, jopa koko Itä-Helsingin renessanssin, se voisi olla alkupaukku. Näin on tapahtunut mm. eräissä Englannin teollisuuskaupungeissa, joissa jalkapallostadionin rakentaminen slummialueelle on kohottanut koko kaupunginosan imagoa. Halli generoi muuta toimintaa, jopa toimitilarakentaminen on saattanut elpyä.

Mitä sitten Mäntymäelle jäisi, jos kylpylä sijoitetaan Taivallahteen ja jäähalli Itäkeskukseen. No se vuoristorata. Se on sinänsä ihan sama mitä sisällä on, kunhan katolle asennetaan jäähdytysputket. Se ratkaisisi Töölön pulkkamäkiongelman.

Henri Kangas

14 kommenttia, kaikki paitsi neljä avoimen kielteisiä, muutama suoranainen haistattelu joukossa.

Suomiko negatiivinen maa? :D

Toimituksen poiminnat