Lasse Männistö Ajatuksia yhteiskunnasta ja sen liepeiltä.

Crowdfunding on laillista!

Poliisi antoi eilen lausunnon, jonka mukaan www.senjaopettaa.fi sivulla toteutettu innovatiivinen ruotsin kielen oppimateriaalia ja kirja Fröken Senja:a tuottanut hanke, oli syyllistyä luvattomaan rahankeräykseen. Rahoitusmuotona projektissa oli käytetty joukkorahoitusta (crowdfunding).

Onko joukkorahoitus nyt sitten kielletty? Ei todellakaan!

Sen sijaan tapaus osoittaa, että joukkorahoituksen käyttöön tarvitaan selvyyttä.

Kirjan rahoitus oli hoidettu suositun amerikkalaisen Kickstarter-palvelun avulla. Palvelun kautta voidaan hankkia esimerkiksi ennakkotilauksia tuotteille ennen kuin tuote valmistetaan. Tilaajat tekevät sitoumuksen ostaa teos, jos ostajia ilmaantuu vähintään projektin toteutuksen vaatima vähimmäismäärä.  Jos rahoittajia ei ilmaannu riittävästi, jää projekti kokonaan toteutumatta, eikä keneltäkään veloiteta mitään. Samalla metodilla, joukolla pienistä puroista keräämällä, voidaan hankkia myös esimerkiksi pääomaa yrityksen perustamista varten.

Rahankeräyslaki soveltuu tilanteisiin, joissa rahaa lahjoitetaan vastikkeetta.  Jos ruotsinkirjaa olisi vain myyty ennakkomyyntinä Kickstarterin kautta, olisi se luultavasti mahtunut jopa Poliisihallituksen jäykän tulkinnan sisään (eli ollut sallittua). Poliisihallitus katsoi itsekin kyseessä olevan uudenlainen rahoitusmalli, jolle rahankeräyslaki ei sinänsä aseta estettä, kunhan vain viestintä on riittävän selkeää.

Tämä on tärkeä viesti, jonka Kauppalehti ikävä kyllä sivuutti täysin, muutoin erinomaisessa kirjoituksessaan. Mörköä ei pidä maalata seinälle.

Poliisin näkökulmasta ongelmallisen Fröken Senja-projektista teki se, että rahaa saattoi antaa kirjan hintaa enemmän. Tai kokonaan ilman, että tilasi kirjaa. Näiden mahdollisuuksien vuoksi Poliisihallitus pohti, onko kyseessä vastikkeellinen vai vastikkeeton toiminta. Poliisi päätyi siis pitämään projektia rahankeräyksenä, jossa on myös kaupan piirteitä. Sen sijaan professorit Alf Rehn, Jaakko Aspara, Saara Taalas ja Jukka Mähönen tulkitsivat, että kyseessä oli vastikkeellinen toiminta, eikä rahankeräyslaki heidän mukaansa sovellu tilanteeseen.

Oikeustilaan on siis näiltä osin saatava selvyyttä. Ei Fröken Senjan, vaan muiden projektien vuoksi.

Joukkorahoituksen suosio nimittäin kasvaa maailmalla huimaa vauhtia, aina innovatiivisten projektien rahoituksesta yritystoimintaan, kirjajulkaisuihin tai vaikkapa fanituotteiden tuottamiseen. Suosion kasvu ei ole ihme: Rahoituksen keruu muualta voi olla haastavaa, yrittäjän (tai sellaiseksi ryhtyvän) henkilökohtainen riski pienenee rahoituksen jakautuessa ja rahoituksen keruu toimii jo itsessään markkinatutkimuksena tuotteelle tai palvelulle. Vastaavasti ensitilaajien joukolta saadaan kerättyä palautetta tuotteen jatkokehitykseen.

Joukkorahoituksen eteen Suomessa asetettu rahankeräyslain tulkintaeste pitää raivata. Todennäköisesti tämä olisi tehtävissä pelkällä lain väljemmällä tulkinnalla. Poliisihallituksen lausunto oli lähtökohdiltaan vuosikymmeniä ajastaan jäljessä ja monin osin kyseenalainen, kuten professorien vastakkaisista kannanotoista ilmenee.

Toinen vaihtoehto on avata rahankeräyslaki, jos siitä aiheutuu ylivoimaisia esteitä luovalle toiminnalle. Tulkinnallinen tie olisi kuitenkin nopeampi, eikä vastikkeellisen ja vastikkeettoman toiminnan erottelun pitäisi olla ylivoimaista. Aion tehdä kaiken voitavani, jotta tällainen ohjeistus syntyy.

Joukkorahoitus helppona rahoitusmuotona nimittäin mahdollistaisi myös Suomessa luovat hankkeet ja uuden yritystoiminnan, jotka muuten jäisivät toteutumatta.

Ps. Liiketaloustieteen professori Saara Taala kiteytti Poliisihallituksen ratkaisun merkityksen Fröken Senja projektille hyvin: ”Poliisihallituksen käynnistämä tutkinta varmistaa omasta puolestaan, että Fröken Senjan kirjaprojektista tulee Suomen oloissa legendaarinen. Se nostaa todennäköisesti oheistuotteiden arvon ylitse fyysisen tuotteen (kirja).”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

"Poliisi päätyi siis pitämään projektia rahankeräyksenä, jossa on myös kaupan piirteitä." Aika nihilistinen näkemys poliisilta.

Jos tälle rahoitusmallille nostetaan jäykillä laintulkinnoilla tie pystyyn, tehdään virhe. En keksi kenellekään mitään oikeaa syytä vastustaa joukkorahoitusta.

Käyttäjän akv kuva
Alpi Virtanen

Taas yksi tällainen tapaus, joka vahvistaa käsitystä siitä, että lainsäädäntö on takoitettu hillitsemään kansalaisten luovuutta.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

"Crowdfunding"? Englantini on ruosteessa. Tarkoittaako se varisten ruokkimista?

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Crowd = Väki

Funding = rahoitus

Eli huterasti suomennettuna "väenrahoittamaa"

Se tarkoittaa sitä että ostaja toimii myös julkaisijana ja rahoittaa oman tuotteensa valmistuksen etukäteen.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Näitä blogeja, jossa joku KOK löytää jyvän, tuntuu ilmestyvan n. 6 - 8 kuukauden välein. ;=)
Lämpimät onnitteluni Lasselle. Olet oikealla asialla.

Henry

Käyttäjän mhyrylainen kuva
Matti Hyryläinen

Crowdfunding, suomeksi parhaiten ehkä joukollaostaminen, on todella tulevaisuutta. Suureksi osaksi se johtuu siitä, että tekijänoikeusjärjestelmä on ajautumassa yhä paheneviin ongelmiin yrittäessään saada kaikki mahdolliset henkisen työn saavutukset yksityisesti hyödynnettäviksi yksinoikeuksiksi, kun yleinen kehitys edellyttäisi näiden saavutusten vapaata hyödyntämistä ja edelleenkehittämistä.

Joukolla ostettaessa, esimerkiksi esittämälläni tavalla, tekijä voi saada työstään täyden korvauksen jo tässä vaiheessa, jonka jälkeen teos voidaan saattaa yleiseen käyttöön. Tekijän yksinoikeutta ei tarvita, eikä myöskään niillä rahastavia suuryrityksiä puhumattakaan tekijänoikeusjärjestöistä ja tekijänoikeuslakimiehistä.

Käyttäjän olavilaitala kuva
Olavi Laitala

Poliisin lausunnossa, joka siis ei ollut mikään päätös, määriteltiin sallittu kaupankäynti melko merkillisellä tavalla, ja sallitun kaupankäyntitavan määrittely ei perustunut ainakaan rahankeräyslakiin.

Mielestäni poliisihallitus ja sen ao osasto ylittivät valtuutensa antaessaan lausunnon, jonka lopussa sanottiin eettä asiasta ei voi antaa valituskelpoista päätöstä (tms.).

Viranomaisella on liikaa valtaa, kun se pystyy estämään tämäntyyppiset tapahtumat ilman oikeuskäsittelyä.

Käyttäjän OttoLehto kuva
Otto Lehto

rahankeräyslakia pitäisi uudistaa... en näe syytä tehdä tällaisistä(kin) asioista luvanvaraista tai jopa kiellettyä. Miten voi "syyllistyä" rahankeräykseen? Mikä rikos siinä tapahtuisi? Kyseessä on tyypillinen uhriton rikos - eli ei rikos lainkaan. Nykyään tarvitsee luvat kaikkeen. Ihan käsittämätöntä. Byrokraatit ja vallassa olevat haluvat vain kyykyttää ihmisiä, kuten aina.

Rahankeräyksen luvanvaraisuudesta pitäisi luopua välittömästi.

Käyttäjän jyrkikasvi kuva
Jyrki Kasvi

Ainakin eduskunnan hallintovaliokunta otti rahankeräyslaista taannoin antamassaa mienitinnössä kannan, että esimerkiksi lahjoitusten pyytäminen avoimen lähdekoodin hankkeeseen on ok, koska vastineeksi voi saada kehitettävän ohjelman.

Käyttäjän LasseMkel kuva
Lasse Mäkelä

Hieno kuulla että Lasse pyrkii edesauttamaan joukkorahoituksen kehittymistä Suomessa. Minulla on tässä tietenkin oma lehmä ojassa, kun olen ollut mukana kehittelemässä Invesdoria mutta kuitenkin. Tällä hetkellä joukkorahoitus toimii Suomessa selvimmin osakepohjaisesti, kunhan toimitaan tiettyjen minimiarvojen alapuolella. Tällä hetkellä yritykset voivat hakea 1.5m euroon asti osakepohjaista joukkorahoitusta Invesdorin kautta. Haasteena näen tällä hetkellä joukkorahoituksen tunnetuuden kasvattamisen, johon tarvitaan tunnettuja Suomalaisia puolestapuhujia. Toivottavasti Lasse ottaa tämän manttelin.

Toimituksen poiminnat