Lasse Männistö Ajatuksia yhteiskunnasta ja sen liepeiltä.

Onko Helsinki maukas vai mauton?

“Alkupala Farangista, pääruoka Demosta, jälkiruoka Juuresta? Päänylle kesäinen aurinko, jalkojen alle vihreä nurmikko? Sitä on Taste of Helsinki.”

Kuulostaako hyvältä ja kannatettavalta kaupunkikulttuurilta? Ainakin Lontoossa, Dublinissa, Sydnessä Milanossa ja kahdeksassa muussa maailman kaupungissa ajatellaan näin. World Desing Capial Helsingissä asiat näyttävät olevan toisin.

Taste of Helsinki –tapahtuman organisaattori Barry MacNamara otti minuun yhteyttä kertoen, että Helsingin tapa hinnoitella puistojensa käyttö on estämässä tapahtuman toteuttamisen. Tapahtuma olisi tarkoitus järjestää Kansalaistorin puistossa Musiikkitalon takana, mutta kaupunki vaatii tapahtumapaikan käytöstä vuokraa 60.000 euroa (arviolta 7,5€ per kävijä).

Vertailun vuoksi kerrottakoon, että muissa Taste of-tapahtumissa hinnoittelu on ollut seuraava:

- Dublin: Ensimmäisenä vuonna 2006 ilmainen, vuonna 2007 8 000€, vuonna 2008 16 000€ ja tämän jälkeen 24 000€. Vuonna 2011 tapahtumalla oli 26,000 vierailijaa, eli 0,90€ per kävijä.
- Edinburg: Ilmainen tila vuodesta 2007 (25 000 kävijää).
- Sydney: 5 000 – 7 500€ vuodesta 2008 alkaen (2012 kävijöitä 18 000, eli 0,4€ per kävijä).
- Durban: Lanseerausvuonna 2013 ilmainen tila tiettyä määrää pääsylippuja vastaan.
- Amsterdam: 5 000€ vuodesta 2009 (2011 kävijöitä 15 000, eli 0,35€ per kävijä).
- Lontoo: 80 000€ (2011 kävijöitä 50 000, eli 1,6€ per kävijä).

On sanomaakin selvää, että 60 000€ vuokralla, joka on siis arviolta yli 7€ per kävijä, ei tapahtuma toteudu.

Samanaikaisesti kun kulttuuria tuetaan miljoonilla euroilla suoraan veronmaksajien pussista (esim. Helsingin kulttuuriviikot), asetetaan ihmisistä ja yrityksistä käsin lähteneelle kaupunkikulttuuritapahtumalle kestämättömän suuret kustannukset julkisen tilan käytöstä. Vieläpä ensimmäisenä vuonna, kun tapahtumaa haluttaisiin Stadissa pilotoida. Tässä tapauksessa ruokakulttuuritapahtuma käytännössä estetäisiin.

Markkinaehtoinen vuokrataso voi olla perusteltu aidosti markkinavetoisissa tapahtumissa. Kulttuuri on kuitenkin Helsingin kokoisessa kaupungissa aina tuettua. Ja niin sen pitää ollakin. Taste of Helsingin kaltaiset tapahtumaehdotukset tulisikin arvioida niiden laaja-alaisten vaikutusten kautta. Väitän, että toteutuessaan tämäkin tapahtuma toisi Helsingille ja helsinkiläisille paljon.

Tiettyjä kulttuuriksi katsottavia tapahtumia olisi syytä tukea vuokratasossa, ainakin kun niitä ensimmäistä kertaa halutaan kokeilla Helsingissä. Julkisen tilan vuokratasojen tarkastamiseen alaspäin olisi kenties yleisemminkin aihetta (kertymä on koko kaupungin budjetissa kuitenkin varsin pieni erä). Aivan erityisesti ainakin näin WCD-vuonna. Saataisiin ihmisiä ideoimaan toden teolla tapahtumia Helsinkiin. Kansalaistorin nimen soisi olevan enne.

Ei julkisen tilan tarkoitus ole olla vain julkisen sektorin tilaa. Se on meidän kaikkien yhteistä tilaa, ja tämän tulisi tilojen hallinnoinnissa näkyä. Ravintolapäivä on loistava juttu kaupunkikulttuurille. Ja niin on Taste of Helsinkikin. Jos se toteutuu.

Tulen tekemään parhaani sen eteen, että tapahtuma toteutuu. Vaikka sitten antamalla se pahuksen puisto ensimmäisen kerran ilmaiseksi Taste of Helsingin käyttöön. Vetoankin kaupungin johtajistoon sekä yleisten töiden lautakuntaan asian arvioimiseksi uudelleen.

Finally, I want to thank Barry and encourage all others who are planning events to Helsinki. We really appreciate these kinds of events and we hope that they will continue to arise. I will try to do my best to support them.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Matias Härkönen

Barry ja kaverit haluaa siis tahkota rahaa maksullisella tapahtumalla ja laittaa veronmaksajat maksamaan heidän sotkunsa ja muun ylläpidon? Ei tuo miltään kulttuuritapahtumalta vaikuta. Isoja yrityksiä takana markkinoimassa tuotteitaan ja palveluitaan! Kyllä heillä rahaa on!

Aki Häkkilä

Hyvä! Tärkeintä on ettei kukaan tee mitään tai jos tekee, niin sitten niistetään ainakin viimeistä senttiä myöten tuotot pois. Kyllä sitä rahaa on!

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Julkisen tilan voisi antaa kaupalliseen käyttöön, mutta siivous ja kunnostuskustannukset ovat eri asia. Tapahtumajärjestäjä voisi tehdä esityksen puiston siivouksesta omalla kustannuksellaan.

Käyttäjän matiasriiho kuva
Matias Riiho

Mistähän näitä sosiaalipummeja nykyään oikein sikiää? Tällaisia julkisen varallisuuden hyväksikäyttäjiä omiin ansaitsemistarkoituksiin?

Käyttäjän matiasriiho kuva
Matias Riiho
Käyttäjän ryyti kuva
jarmo ryyti

Tulipa kerran unkarilaisia vieraita ja olin heitä vastassa Helsingissä.

He olisivat halunneeet mennä suomalaiseen ravintolaan tutustumaan suomalaiseen ruokaan. Sellaista ei Helsingin keskustasta löytynyt.

Tästä on kylläkin jonkin verran aikaa. Onko tilanne parantunut yhtään?

Kalle Kuusivuori

Sea Horse ja Salve. Ehkäpä vielä Kosmos ja Viisi Penniä. Eli kyllä sitä suomalaista ruokaakin vielä saa.

J. Gagarin

Ah kuinka nostalgiset nuoruusmuistot noista kapakoiden nimistä tulikaan mieleeni. Kröpelöpintaiset puolen litran kaljatuopit, joista joutui maksamaan noin kymmenen markkaa, tupakan savusta sakea sisäilma ja takuulla perussuomalainen meininki ennen kuin jupeista oli kuultukaan.

Kalle Kuusivuori

Kovasti on Sikalan hinnat nousseet sitten viime käynnin. Ei olisi duunarilla siellä ihan joka päivä varaa käydä.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Tämä ehdotus on silkkaa sosialismia. Käyttää nyt veronmaksajien rahoja kannattamattomaan ja ylihinnoiteltuun liiiketoimintaan.

Kalle Kuusivuori

Ehdotus tulee kokoomuksesta, niin onko sosialismin ylitsevoipainen sanoma sitten olla yllätys?

Vittu Pää

Olisko heittää arviota, paljonko tosta riipaistaan verotuloja, jos se toteutuu?

Ihan joutava tapahtumahan toi on, mutta jos sillä saadaan ihmisiltä tarpeeksi rahaa "huijattua" ja verojakin kertyy, niin eihän siinä sitten mitään vikaa pitäisi olla.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kyllä keskusjohto tietää mihin rahat kuuluu sijoittaa.

Tuula Saskia

Blogin ensi vaikutelma oli kiitettävä.

Vasta kommentit avasivat asian.

Mikä ihmeellinen asenne vastuulliselta poliitikolta: kätkee vaikenemalla tärkeät faktat, kuten pääsyliput, niiden hinnat jne.

Taidatte, Männistö, kuulua myös Guggenheim-hankkeen ajajiin.
Älkää, hyvät ihmiset, siihen menkö!

Joiltain näyttää unohtuvan kaupunkimme sijainti ja sen luontainen vetovoima. Sitä ei voi muuntaa lainahöyhenin.

Muutoin: yksikään mainitsemistanne ravintoloista ei toteuta suomalaista " cuisine:a", vaan jotain ihan muuta eli kansainvälistä joka ikinen.Hienoja ovat , varmasti, mutta suomalaisen design-ilmiön kanssa niillä ei ole hivenenkään verran yhteyttä.

Joten sen yhdistäminen Suomen ja Helsingin brändiohjelmaan herättää hymyä.

Ekonomi Männistö:

ennenkuin otatte kantaa voimakkaasti Helsingin saamaan kulttuuritehtävään, opetelkaa kirjoittamaan oikein edes sen otsake.

Se on: Helsinki, World Design Capital.

PS. Koko World Design Capital -hanke on haalistunut olemattomaksi.

Mitä kaupunkilaiset ovat siitä saaneet?

Onko niin, että ex-Nokia johtaja Kallasvuo oli tai on hankkeen pomo?
Miksi hän ei näy?

Mitä kaupunkilaiset saivatkaan? Ja säntäsikö Eurooppa tutustumaan?

Jos jotain todella olisi muuttunut, kaupunkilaiset olisivat sen havainneet ja sitä varmasti kommentoineet.

Vittu Pää

Mä olen vakuuttunut siitä, että guggiksen porukka mahtuisi jonnekin räntäisen kehä 3 varrella sijaitsevan rakennusfirman saunaosastolle visioimaan sitä hapatustaan, ja sinne voivat myös jäädä, kuseksikoot vaikka rivissä guggenheimia lumeen, mutta ruokailuhässäkkä kuulostaa periaatteessa ihan hyvältä idikseltä, kun vaan näkisi visiota vähän syvemmälti. Tässä maassa kun ei osata käyttää edes nettiä hyödyksi kunnolla, niin epäilyksiä kieltämättä on.

Lauri Korhonen

Taste of sosialistit valepuvussa.

quod erat

Tämä kommentti olisi kohdallaan, mikäli pääsy tapahtuma-alueelle olisi ilmainen.

Mainittu ruokatapahtuma kuitenkin veloittaa 20-100 € pelkästä pääsystä alueelle.

Ruoasta pitää maksaa erikseen.

Kaupunki voi hyvin sponsoroida tilaisuuksia, jonne kaupunkilaisilla on vapaa pääsy. On kuitenkin vaikeampi perustella sitä, että kaupunki sponsoroisi monopolilisenssillä tapahtuvaa liiketoimintaa.

Toimituksen poiminnat